Estamos en
tempo de matanza, e aquí na nosa zona, na maioría dos fogares seguimos mantendo esa
bonita tradición, que ademais de facer os traballos propios da matanza, serve
de encontro de familiares e amigos.
Ligadas as matanzas hai unha serie de
receitas; tales como as filloas de sangre, o fígado encebolado, o caldo de osos,
a zorza............, un senfín delas dependendo de cada zoa de Galiza,
FILLOAS DE SANGRE:
INGREDIENTES:
v
Medio litro de leite
v
Medio litro de auga
v
1 vaso non moi grande de sangre de porco
v
4 ovos
v
Fariña ( a que admita)
v
Peladura de un limón
v
Un anaco de touciño
v
Un pouco aceite de oliva
v
Azúcre ou mel
MANEIRA
DE FACELAS:
En un bol batemos
ben os ovos, e engadimos o leite o que lle mesturamos a misma cantidade de auga e a
raiadura do limón, e un pelizco de sal, cando todos os ingredientes estean ben
mesturados, vamos engadindo a fariña pouco a pouco, hasta que non nos quede
ningún grumo, engadimos o sangue e mesturamos ben, deixamos repousar sobre unha
hora.
En unha taza botamos un pouco de
aceite de oliva e con un garfo pinchamos o anaco de touciño e metémolo no
aceite.
Poñemos unha tixola a quentar, e
cando xa estea quente, fregámola co anaco de touciño, con un cucharón imos
botando masa, e extendendoa de maneira que quede o mais fina posible, cando xa
se cualle, dámoslle a volta e pasámola polo outro lado, botámola nun prato e
espolvoreámolas de azúcre ou mel; repetimos
a operación hasta acabar toda a masa.
Deixamosvos tamen este enlace se queredes saber algo mais sobre as filloas
pa que se lle vota o limon na miña terra nunca se ll voutou.
ResponderEliminare ademais nunca se deixar reposar. falas xusto despois de batelas
poddense facer sin o limón e sin reposar porsuposto, pero si se deixan reposar, levedan un pouquiño e saeb como mais blandiñas, o limon o meu gusto dalles un toque ´moi especial. Hay infinidade de maneiras de facelas, con leite so, con leite e auga, con ou sin ovos, esta simplemente e a maneira da que eu as fago, que non quere decir que sexa as mais acertada, se a ti che gustan da maneira que as fas, non a cambies. Un saudo
ResponderEliminarNunca las he probado,pero la haré a la primera ocasión que tenga y daré mi opinión.La que pregunta porque se le echa el limón, deberia decir cual es su tierra,porque en Galicia las recetas varian en pequeños detalles de una zona a otra, incluso dentro de la misma zona.Pero creo que es solo en pequeños detalles y que siempre están buenas.Bicos Xoan
ResponderEliminaresperamos a tua opinión xoán,creo que che gusta o bon comer e como tal seguro que a tua opinión sera do mais acertada, por suposto que as recetas varían de unha zoa a outra e incluso de unha persoa a outra, xa que duas persoas cos mesmos ingredientes, poden non conseguir un sabor exactamete igual, xa que o meu modo de ver, en calquera receta contan moitisimas cousas como o tempo de coción, a intensidade da coción e porsuposto o cariño e o bon facer que lle poña cada cociñeira, nos solo somos simples amas de casa, non expertas, pero poñemos moito cariño nas receitas que vos ofrecemos.A persoa que comentou quizas se debera animar a probalas co limon e se non lle gustan seguilas facendo como as facia. un biquiño.
ResponderEliminarestan riquisimas yo las e probado este año en casa de mi abuela y estan exquisitas pena que solo se puedan hacer en la epoca de las matanzas. saludos
ResponderEliminarAlégrome que che gustaran as filloas, e vou a darche un consello para que llo des a tua aboa e así podas telas todo o ano, xa que o sangue pode conxelarse, en tarriños de cristal ou incluso en cubiteiras do xeo, e asi telo todo o ano, e seguro que a tua aboa estara encantada de facerchas cando llas pidas. un saudo e felices festas
ResponderEliminar